Maden sektörünün yıldızı MINEX’te parladı
Türkiye’de maden makinaları sektörünün ticaret merkezi MINEX Fuarı, son teknoloji ürünleri sergilemenin yanı sıra yerli üretimin gücünü de dünyaya kanıtladı. 9. MINEX Fuarı’nda katılımcılarla görüşen İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı; “İzmir’de fuar yapan her sektör buradan memnun ayrılıyor. Misyonumuz fuarı sadece metrekare olarak büyütmek değil, ihracatı büyüterek Türkiye’nin cari açığının kapanmasına katkı sunmak. Çünkü biz İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında kamusal sorumluluğu olan bir şirketiz.. Düzenlediğimiz fuarlar da İZFAŞ’ın değil sektörün fuarlarıdır” dedi. Nitelikli ziyaretçi profili ile dikkat çeken MINEX – 9. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı sektöre pozitif bir ivme kazandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle, İZFAŞ tarafından 13-16 Ekim tarihlerinde fuarizmir’de düzenlenen 9. MINEX; nitelikli katılımcı ve ziyaretçi potansiyeli ile dikkat çekti. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avustralya, Çekya, Çin, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Polonya ve Türkiye’den 205 katılımcının yer aldığı fuar; 69 ülke ve 58 ilden ziyaretçi ağırladı. Fuarda ayrıca, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Ege Maden İhracatçıları Birliği desteği ile alım heyeti programı düzenlendi.
Kongre fuarda sektöre ışık tuttu
Fuarla eş zamanlı olarak ayrıca, IMMAT - 8. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi düzenlendi. Her yıl bir sonraki fuarın teknolojilerine ışık tutan kongre; 2023 yılında düzenlenecek MINEX Fuarı için de yol haritası çizdi. Avusturalya, Finlandiya, İran, Türkiye ve Ukrayna’dan konuşmacıların yer aldığı kongrede düzenlenen 8 oturumda 3’ü online olmak üzere toplam 27 bildiri sunuldu. Kayıt alınan delege sayısının 285 olduğu kongre; madencilik sektöründe yeni ihtiyaçları gündeme getirerek kaliteli üretim, insan ve çevre dostu madenciliğe dikkat çekti. Kongrenin Minex Fuarı ile düzenlenmesi, madencilik potansiyeli oldukça yüksek olan Türkiye’nin maden teknolojileri alanındaki bilgi birikimini artırarak iç pazarda makine üretimine katkı sağladı.
Yerli üretim teknolojiler ön plana çıktı
Nokta atışı bir ziyaretçi çalışması yaptıklarını vurgulayan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, fuarın temposunun dört gün boyunca hiç düşmediğini belirtti. MINEX’in bugüne kadar sıcak satıştan çok ticari ilişkiler odaklı bir fuar olduğuna dikkat çeken Alıcı, “Burada bizim için en önemli nokta, yerli üretimdeki artış ve makine satışlarının çokluğu oldu. MINEX ağırlıklı olarak bir network ve tanıtım fuarıydı. Artık bunun yanında satışın da güçlenerek özellikle yerli üretimin ön plana çıktığı bir platform olduğunu fuar bize gösterdi. Bu senenin en önemli yanlarından biri buydu. Yerli teknoloji ve gücümüzü dünyaya satabildiğimizi gösterdik. Dünya devi uluslararası firmaların fuarımızda önemli bir yeri var. Fakat mutlulukla söyleyebilirim ki üretim yapan firmalarımız da artık sahnedeler. Onların sayısı da her yıl fuarımızda artıyor. Fuarımız bu yıl, işçi ve çevre dostu teknolojileri ile cevher işleme, zenginleştirme teknolojileri alanında yerli üretim makine ve ekipmanlarıyla ön plana çıktı” dedi.
Maden sektörü İzmir’i tercih etti
Türkiye’de maden fuarlarının yerinin fuarizmir olduğunu belirten Genel Müdür Alıcı, fuarda ilk günden beri bir ziyaretçi yoğunluğu olduğuna dikkat çekerek; “Tüm firmalarımızla yaptığımız görüşmelerin neticesinde gördük ki fuar tüm beklentileri fazlasıyla karşılamış. Bununla beraber MINEX yabancısı çok olan bir fuar. Hem katılımcı hem ziyaretçi anlamında... Burada yerli firmaların temsilciliği olarak görünen yabancı firmalarımız var ama burada birebir makinelerini tanıtıyorlar. O yüzden MINEX yabancı potansiyeli çok yüksek bir fuar. Oransal anlamda da temsilcilik bazında da en yüksek fuarlarımızın bir tanesi... Firmalar çok önem vermelerine rağmen pandemiden kaynaklı olarak fuarımıza beklentileri düşük bir şekilde gelmişti. Ancak beklentilerin çok üzerinde bir fuar gerçekleşti. Duyduğumuz bütün değerlendirmeler çok iyiydi. Çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Maden ve makine sektörünün merkezi fuarizmir’dir. 25-28 Ağustos’ta düzenlediğimiz Marble İzmir Fuarı’ndan beri İZFAŞ fuarları artan bir ivmelenme ile devam ediyor. Sektör büyüdükçe fuarlarımız, fuarlarımız büyüdükçe sektörlerimiz büyüyor” şeklinde konuştu.
“Kaynakları sınırsız kullananların karşısındayız”
Fuar ile eş zamanlı olarak düzenlenen 8. IMMAT Kongresi’nin önemine de dikkat çeken Alıcı, ilgili akademik çevre ile sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdiklerini ifade etti. Kongrenin yalnızca bilimsel değil aynı zamanda sektörün profesyonel hayatına ve ticaretine yönelik olduğunu dile getiren İZFAŞ Genel Müdürü, önceki senelerde kongrede anlatılan teknolojilerin bu yıl hayata geçirildiğini görmekten gurur duyduklarını ifade etti. Bununla birlikte madenciliğin olumsuz imajının kongre ve fuarda öne çıkan önemli hususlardan biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye ve dünyada genel anlamda madenciliğin olumsuz bir imajı var. Bu olumsuz imajın burada yıkılması anlamında madencilerin kendilerini daha doğru ifade edebildikleri bir ortam oluştu. Sektörün doğaya zarar vermeden, aksine onu koruyan bir anlayışı üretim sürecinin merkezine koyan teknolojilerin üretilip sergilenmesini teşvik ettiğini kongre ve fuar aracılığıyla kamuoyuna duyurduk. Çevreye duyarlı üretim modellerini derinlemesine inceledik. Örneklerini de fuarımızda gördük. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanımız Tunç Soyer’in defalarca üzerinde durduğu üzere; ticaret anlayışımızı bize emanet edilen dünyamızı koruyarak yapmak zorundayız. Ekonomik kalkınma modelimizin merkezinde; kaynakların kullanımını, bilim ve teknolojideki gelişmelerle harmanlayan yenilikçi düşünce ve inovasyon yer alıyor. Dolayısıyla kalkınma adına kaynakları sınırsız şekilde kullanmayı kendine hak gören bir anlayışın karşısındayız”.